STOŁÓWKA

 

jadłospis 22.04 .10.05.2024

 

Produkty zawierające alergeny (uczulające) w przygotowywanych posiłkach

  

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (ALERGENY)

 

  1. Zboża zawierające gluten  (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne.

  2. Skorupiaki i produkty pochodne.

  3. Jaja produkty pochodne.

  4. Ryby i produkty pochodne.

  5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe)i produkty pochodne.

  6. Soja i produkty pochodne.

  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje /orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne.

  9. Seler i produkty pochodne.

  10. Gorczyca i produkty pochodne.

  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

  12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/l w przeliczeniu na SO2.

  13. Łubin i produkty pochodne.

Mięczaki i produkty pochodne.

 

*Przez produkty pochodne należy rozumieć każdy składnik i każdą substancje pochodzącą ze składnika alergennego, np. wyizolowany gluten pszenny, białko sojowe, kazeina z mleka.

 

 Cena za wyżywienie w stołówce szkolnej od 1 września 2022 r.

 

dla dzieci z oddziałów przedszkolnych
  • śniadanie – 4,00 zł,
  • obiad – 5,00 zł
  • śniadanie + obiad -9,00 zł
 
dla uczniów szkoły podstawowej i liceum ogólnokształcącego
  • śniadanie – 4 zł,
  • obiad – 6 zł
  • śniadanie + obiad -10,00 zł