Profilaktyka w szkole to podejmowanie działań skierowanych do uczniów, ich rodziców, a w rezultacie do całego społeczeństwa lokalnego. Działania takie mają na celu zapobieganie pojawianiu się lub rozwojowi zaburzeń, chorób oraz innych niekorzystnych zjawisk społecznych.
Klasy: 7a i 7b na lekcjach biologii realizowały projekt na temat: „Składniki pokarmowe, ich wpływ na zdrowie człowieka". Uczniowie pracując w grupach, mieli za zadanie odszukać treści na temat określonej grupy składników: ich roli w organizmie, pokarmów, w których występują oraz do czego może doprowadzić ich nadmiar lub niedobór w organizmie. Wyszukane informacje przedstawili w formie plakatów. Drugie zadanie, jakie wykonali w tym zakresie, to próba ułożenia jadłospisu na jeden dzień(chętni uczniowie ułożyli jadłospis na 2 dni), zgodnie z zapotrzebowaniem energetycznym swojego organizmu oraz zasadami zdrowego odżywiania: dużo owoców i warzyw. Pamiętali też w swoich pracach o wodzie, ograniczeniu tłuszczów zwierzęcych, o odpowiedniej ilości kalorii na określony posiłek.
Uczniowie dobrze wywiązali się z zadań, a jednocześnie mieli możliwość sprawdzić, na czym polega praca dietetyka.
Galeria